Μήνυμα: Δεν δέχεστε cookies που είναι απαιτούμενα για την λειτουργία του Ιστοχώρου.Ελέγξτε τις ρυθμίσεις του Browser σας για την αποδοχή cookies.
ΕκτύπωσηE-mail
ΟΥΖΟ ΣΑΜΑΡΑ ΜΠΛΕΠΕΤΡΙΝΕΣ ΠΛΑΓΙΕΣ ΠΑΛΥΒΟΥ

ΠΑΡΑΓΚΑ ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ
 

Είδος

Οίνος

Παραγωγός

Κτήμα Κυρ Γιάννη

Περιγραφή Παραγωγού

Το κρασί Παράγκα συνδυάζει μοναδικά τις ποικιλίες Ξινόμαυρο, Merlot και Syrah. Το χρώμα του είναι ανοιχτό κόκκινο, ενώ το μπουκέτο του είναι πολύπλοκο και θυμίζει βατόμουρο με νότες πράσινου πιπεριού. Η γεύση του είναι ελαφριά, με κυρίαρχη την οξύτητα που εξασφαλίζει μεγάλης διάρκειας επίγευση. Η τανικότητα είναι ήπια, αλλά δίνει στο κρασί την αίσθηση σμιλεμένου όγκου στο στόμα.
Αμπελώνας
Το Ξινόμαυρο προέρχεται από ορεινούς αμπελώνες του Αμυνταίου, ενώ το Merlot και το Syrah από επιλεγμένους αμπελώνες του Νομού Φλωρίνης. Οι αμπελώνες βρίσκονται στην αμπελουργική ζώνη του Αμυνταίου, σε υψόμετρο 600 -700 μ. Η περιοχή είναι ιδανική για την παραγωγή κρασιών με εξαιρετική φινέτσα και πλούσιο άρωμα χάρη στα φτωχά και αμμώδη εδάφη της, αλλά και στο μικροκλίμα της με τους κρύους χειμώνες και τα ζεστά καλοκαίρια, το οποίο γίνεται ηπιότερο λόγω των τεσσάρων λιμνών που την περιβάλλουν.
Η ανθρώπινη παρέμβαση σε αμπελουργικό επίπεδο επικεντρώνεται σε δύο άξονες: στην αύξηση, όπου κρίνεται απαραίτητο, της ωφέλιμης φυλλικής επιφάνειας με τη βοήθεια νέων υποστηλώσεων και τα μικρά αλλά και συχνά ποτίσματα στη φάση ωρίμανσης, όταν το απαιτεί η χρονιά, προς αποφυγή υδατικού stress. O στόχος είναι οι ποικιλίες του χαρμανιού, εκτός από την έντονη έκφραση των τυπικών αρωμάτων τους, να διαθέτουν μία ολοκληρωμένη φαινολική ωρίμανση.
Οινοποίηση
Εφαρμόζεται προζυμωτική εκχύλιση σε άσπαστο σταφύλι, σε θερμοκρασία 12°C και παρουσία αδρανούς αερίου, η διάρκεια της οποίας κυμαίνεται μεταξύ 2-5 ημερών ανάλογα με την ποιότητα της πρώτης ύλης. Η θερμοκρασία ζύμωσης είναι 20-22°C. Η ποιότητα της φαινολικής ωρίμανσης της πρώτης ύλης, και κυρίως των γιγάρτων, είναι αυτή που καθορίζει τη διάρκεια παραμονής του γλεύκους με τα στέμφυλα (όσο πιο ανώριμη τόσο μικρότερη είναι η παραμονή). Προκειμένου να ισορροπηθεί η υψηλή οξύτητα του Ξινόμαυρου, επιδιώκουμε την αύξηση της λιπαρότητας με batonnage των ελαφρών οινολασπών 2 φορές την εβδομάδα, για το τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου. Το χαρμάνι δεν υφίσταται εξέλιξη σε δρύινο βαρέλι, παρά μόνο σε δεξαμενές, όπου όμως στοχεύουμε στην αναπαραγωγή του περιβάλλοντος του βαρελιού μέσω της εφαρμογής μικροοξυγονώσεων. Η μηλογαλακτική ζύμωση γίνεται εσκεμμένα μόνο στο 50% του όγκου του χαρμανιού προς τις αρχές της Άνοιξης. Tο κρασί εμφιαλώνεται και ηρεμεί στη φιάλη για 1-2 μήνες.
Ταυτότητα Οίνου
Τύπος: Ερυθρός Ξηρός
Κατηγορία: Μακεδονικός Τοπικός
Προέλευση: Επιλεγμένοι αμπελώνες συνεργαζόμενων αμπελουργών της Βορείου Ελλάδας
Ποικιλιακή σύνθεση: Ξινόμαυρο 45%, Merlot 30%, Syrah 25%
Ωρίμανση: 6 μήνες σε δεξαμενή και 1 μήνα αναγωγική παλαίωση στη φιάλη
Δυνατότητα παλαίωσης: 5 έτη
Συνδυασμός με φαγητό: Ελαφρύ και πικάντικο με δροσιστική οξύτητα και ήπια τανικότητα. Απλό και καθημερινό, ταιριάζει υπέροχα με ζυμαρικά, λαδερά και χορτοφαγία, αλλά και ψητά κρέατα.

Συνοδεύει εξαιρετικά

Κόκκινο κρασί για ποτήρι, Κρέπες με κιμά και πλούσια κόκκινη σάλτσα, Μακαρόνια με κιμά, Ποικιλία κρεατικών (mix grill), Ψαρονέφρι στα κάρβουνα, Ψαρονέφρι στη σχάρα

Ταιριάζει με

Κρέας Αρνίσιο Ψητό Σχάρας, Κρέας Μοσχάρισιο Ψητό Σχάρας, Κρέας Χοιρινό Ψητό Σχάρας, Ζυμαρικά με Κιμά, Πουλερικά Ψητά Σχάρας, Κιμάδες Μαγειρευτοί, Απεριτίφ


Επικοινωνία

Κορυτσάς 17 - Αιγάλεω

210 5981560 - 210 5902233

info@cavamassali.gr

 

 

 

Ωράρια Λειτουργίας

ΑΝΟΙΧΤΑ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ & ΑΡΓΙΕΣ

ΑΠΟ ΤΙΣ 08:00-22:00

 

 

Εορτολόγιοη ημέρα, η εβδομάδα του έτους