Μήνυμα: Δεν δέχεστε cookies που είναι απαιτούμενα για την λειτουργία του Ιστοχώρου.Ελέγξτε τις ρυθμίσεις του Browser σας για την αποδοχή cookies.
ΕκτύπωσηE-mail
ΒΙΒΛΙΑ ΧΩΡΑ ΕΡΥΘΡΟΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ

ΓΙΑΝΑΚΟΧΩΡΙ ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ
 

Είδος

Οίνος

Παραγωγός

Κτήμα Κυρ Γιάννη

Περιγραφή Παραγωγού

Ο αρμονικός συνδυασμός του κοσμοπολίτικου Merlot με το ευγενικό ντόπιο Ξινόμαυρο έδωσε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κρασί υψηλών απαιτήσεων. Το Γιανακοχώρι χαρακτηρίζεται από πυκνό άρωμα κόκκινων φρούτων (σμέουρα), πάνω σε φόντο από νότες ντομάτας. Ο όγκος στο στόμα, ο οποίος βασίζεται στο φαινολικό πλούτο, υποστηρίζεται διακριτικά από την οξύτητα. Η γοητεία του κρασιού έγκειται στην έντονη αρωματική επιστροφή που χαρακτηρίζει το τελείωμα του στόματος.
Αμπελώνας
Ο αμπελώνας Κυρ-Γιάννη στη Νάουσα βρίσκεται σε υψόμετρο 230-320μ., στους πρόποδες του Ανατολικού Βερμίου. Το μικροκλίμα της περιοχής χαρακτηρίζεται από άφθονες βροχές το χειμώνα και την άνοιξη, ενώ τα καλοκαίρια από ήπια ξηρασία. Το έδαφος έχει ποικιλόμορφη ασβεστώδη και αμμοαργιλοπηλώδη σύσταση, μέτριες κλίσεις και πανοραμικό προσανατολισμό. Για το λόγο αυτό, η συνολική έκταση 500 στρεμμάτων περίπου, χωρίζεται σε 30 αμπελοτεμάχια, το καθένα με ειδική εγκατάσταση και καλλιεργητική φροντίδα.
Ειδικότερα, για το Γιανακοχώρι έχουν επιλεχθεί εκείνα τα τεμάχια Ξινόμαυρου και Merlot που εξασφαλίζουν ένα έντονο αρωματικό χαρακτήρα αυτών των ποικιλιών (ελαφριάς σύστασης εδάφη, υψηλή φυλλική επιφάνεια, πλούσιος υδροφόρος ορίζοντας, αποδόσεις 900-1000kg/στρέμμα).
Οινοποίηση
Η πρώτη ύλη δέχεται αυστηρό έλεγχο στην τράπεζα διαλογής, αφού πρώτα έχει διανυκτερεύσει σε θάλαμο ψύξης. Ακολουθεί μία φάση προζυμωτικής εκχύλισης 3-4 ημερών, στους 10-12°C, σε αντιοξειδωτικό περιβάλλον και για την κάθε ποικιλία χωριστά. Επειδή, ο στόχος αυτού του κρασιού είναι η ανάδειξη του αρωματικού προφίλ των ποικιλιών, οι ράγες οδηγούνται στις δεξαμενές αποβοστρυχωμένες αλλά άσπαστες. Επίσης, με εξαίρεση το Merlot μεγάλης φαινολικής περιεκτικότητας που ζυμώνει σε θερμοκρασία 29-30°C, όλη η υπόλοιπη ποσότητα Merlot και Ξινόμαυρου ζυμώνει στους 22°C, ενώ το «τράβηγμά» της από τα στέμφυλα γίνεται προ του τέλους της αλκοολικής ζύμωσης.
Η μηλογαλακτική ζύμωση γίνεται σε δεξαμενές inox, και στη συνέχεια οι οίνοι βάσης μεταγγίζονται σε δρύινα γαλλικά βαρέλια (25% αυτών είναι χωρητικότητας 500L), με ποσοστό νέου ξύλου μόνο 20%. Σημαντικό σημείο για την εξέλιξη του χαρμανιού είναι ότι το «πάντρεμα» των οίνων βάσης γίνεται τον έκτο μήνα της δωδεκάμηνης παλαίωσης στην κάβα.
Ταυτότητα Οίνου
Τύπος: Ερυθρός Ξηρός
Κατηγορία: Τοπικός Ημαθίας
Προέλευση: Επιλεγμένα αμπελοτεμάχια του κτήματος στο Γιανακοχώρι
Ποικιλιακή σύνθεση: Μerlot 60%, Ξινόμαυρο 40%
Ωρίμανση: 12 μήνες σε βαρέλια 225lit και 500lit- περαιτέρω αναγωγική παλαίωση σε φιάλη για ακόμη 6 μήνες
Δυνατότητα παλαίωσης: 10-12 έτη
Συνδυασμός με φαγητό: Ένα ισορροπημένο κρασί με υψηλή συγκέντρωση γευστικών συστατικών, που συνδυάζεται εξαιρετικά με κόκκινα μαγειρευτά κρέατα, φιλέτο σχάρας, αλλαντικά, κίτρινα τυριά.


Επικοινωνία

Κορυτσάς 17 - Αιγάλεω

210 5981560 - 210 5902233

info@cavamassali.gr

 

 

 

Ωράρια Λειτουργίας

ΑΝΟΙΧΤΑ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ & ΑΡΓΙΕΣ

ΑΠΟ ΤΙΣ 08:00-22:00

 

 

Εορτολόγιοη ημέρα, η εβδομάδα του έτους